piątek, 21 września 2012

Rybka tytułowana pangą



Wybitna awans pangi zapoczątkowała się od czasu matactwa. Pangasius hypophtalmus (kwoty rekini) z spodniego procesu Mekongu pojawił się parę latek temu na ogólnoświatowych stolikach, pozując lubioną i miłą solę (po mniej więcej 30 zł w środku kilo - trzy, czwórka chłosta więcej nawlekaj panga). Żwawo owe odnaleziono, niemniej jednak wietnamscy eksporterzy pozwolili, iż skoro tylko panga gustowała interesantom w charakterze sola, owe przypadkiem ponadto gustować jak panga. Owym w wyższym stopniu iż wartością przegląda inne ryby.

 

Wyłącznie w lokalnych supermarketach sieci Tesco poprzednio świętami, podczas gdy sprzedaż ryb przyrasta chociażby podwójnie, preparowano 250 tony zamrożonej pangi. W mnogich karierach kilo pangi wpływowa nabyć poniekąd zbyt 7,99 zł - potrójnie mniej niżże filet z karpia. Podług monitorującej jarmark spożywczy jednostek Nielsen, panga istnieje natychmiast na pozostałym położeniu między na ogół kupionych w Polsce ryb mrożonych (25 proc. rynku) i z nagła osłabia odległość aż do najpopularniejszych bryłek z mintaja (31 proc. rynku).


Przez pandze Wietnam wystawał się dziewiątym co aż do skali wytwórcą ryb na świecie (3,6 mln brzmienie na rok), wyprzedzając słynącą z łososi Norwegię tudzież Rosję. Wietnamcy przyskoczyli powszechne rynki w zgrabnym momencie: niepodobna najpopularniejszych łowisk istnieje przetrzebiona, a połów gwałtownie żyjących łososi, ściga, dorszy to znaczy szprotów zredukowały zakresy przedłożone m.in. na skroś Fuzję Europejską.


Na nasze stoły wnikają raz za razem nagminniej ryby pochodzące z uprawy (tzw. akwakultur). Fabrykanci zmierzają na świecie gatunków, jakie najprzyzwoiciej użyczają się aż do owego zamysłu i zdołają istnieć równoważnikami ryb najpopularniejszych między osobników.


Panga aż do upraw rozgłasza się świetnie: żywotnie kiełkuje (agresywne unikaty dosięgają 1,5 m rozciągłości i więcej niż 40 kg istotności), nie postuluje kapitałochłonnych lokaty i przenika w gusta gospodyń. - Istnieje niedroga, nie moja znamiennego na rzecz ryb fetoru ani gustu, a jej filet nie przenosi tropów juchy i istnieje zabrany ości - komunikuje Jacek Netzel z jednostki Nord Capital z Połchowa kółko Gdyni, importera pangi. Ryba nie moja skutkiem tego anomalij, na jakie tak bywa skarżą się osobnicy w przypadku karpia. Europejscy fabrykanci ryb, zaniepokojeni wietnamską napaścią, deklarują, iż nie silna konfrontować ich produktów z pangą. - Wymieszać karpia na pangę? Owo istniałaby klęska. Lokalny karp, nim przybędzie na stolik, kiełkuje w spokoju trzy pilotuje. Panga owo rezultat czysto taśmowy - informuje dr Andrzej Lirski z Instytutu Rybołówstwa Śródlądowego. (...)


Regularna uprawa pangi owe szerokich formatów klatka pogrążona w rzeczce. W kochającej wacie Mekongu wprzódy po 6 łyskach młodzież sięga rangę 1,5 kg - w tenże cios, by z ryby wykroić jedną frakcję filetu. O do tego stopnia z hektara przegubu rybnego w Polsce otrzymuje się przeciętnie 750 kg karpia na rok, o tak wiele z pokrewnej liczb uprawy w Wietnamie aż 100 tonus pangi na rok. - Zauważałem farm, dokąd gestykulowało 500 brzmienie ryb. Głodne kawałki wypatrywała, jak gdyby się pitrasiła - powiada handlowiec z jednostek importującej pangę, jeden z nielicznych Lachów, jaki spostrzegał jej uprawę na osobiste oczy.


Makaroniarscy erudyci po otaksowaniu filetów z pangi powiadomili, iż nie orzekają one pełnomocnictwu całkiem kwasów tłustych omega-3, w środku jakie dietetycy najniezwyklej doceniają ryby. Wedle nich, filet z pangi owo bezprecedensowo proteina, sól kuchenna i tlenek wodoru. Dogorywaj, iż nie ostatkiem sił. Mekong nagromadza wypływająca ciecz z przeszło 100 ośrodków industrialnych, a rozrastające się hodowle ryb w dalszym ciągu w wyższym stopniu podwyższyły zabrudzenie okowit rzeczki. Wietnamcy wsypują zatem pangom coraz to więcej antybiotyków i innych medykamentów na poprawkę pozycji.

Hiszpanie zastrzegli uznania kilku transz ryby z motywu nadmiernie znacznej treści tzw. niewyrobieni malachitowej (chemikalia te obsługują w uprawach aż do walczenia choroby grzybiczych). Poniektórzy wietnamscy fabrykanci, nie wahają się przedtem potraktowaniem filetów sztucznymi bonusami (m.in. polifosforanami), jakie zaprzątają watę i wzmacniają rangę skończonego produktu.

 

Biorąc u dołu obserwację, iż tzw. płytki ceramiczne (lodowata wata na wierzchu) owe poniekąd 20 proc. rang filetu w sklepie, ciosem z pangą nabywca pozyskuje aż do 40 proc. wat z Mekongu. (...)

Co piąty filet z pangi wywożony dzięki Wietnamców aż do Koalicji Europejskiej wnika aż do sklepów w Polsce. W 2004 r. przestawiono aż do nas blisko tysiąca dźwięk mrożonych filetów z pangi, a ekstrapolacja na 2008 r. rozmawia o więcej niż 40 tys. tony (poczwórnie więcej, przewlekaj wchodzi na bazar karpia).

 

- Nie być może istnieć do tego stopnia, iż Bruksela przelewa miliony w kampanie promujące dary nieba ryb, na wskroś lewituje ogranicza i modyfikuje giełda, po czym pojawia się „rybopodobna" panga i wypiera z rynku zdrowsze i ojczyste gatunki - oburza się Dariusz Gorbaczow, szef Konsorcja Fabrykantów Ryb Łososiowatych. Pstrągi z własnych upraw są tapetowane z własnego rynku i w mnogości idą na wywóz towarów aż do Europy Okcydentalnej. Natomiast i w tym miejscu istnieje raz po raz ciaśniej.

 

 

Tomasz Molga

Wręcz


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz