wtorek, 3 lipca 2012

Smaki polskie. Coś na słodko. Tom 6. Książka z przepisami + DVD - Małgorzata Motecha-Pastuszko, Agnieszka Niemcewicz

Smaki polskie. Coś na słodko. Tom 6. Książka z przepisami + DVD - Małgorzata Motecha-Pastuszko, Agnieszka Niemcewicz

Książka z przepisami kucharskimi kończona o DVD z wybranymi sektorami cyklu "Smaki polskie". Program poświęcony polskiemu dziedzictwie kulinarnemu. Faworyzujemy wiekową, dobrą własną kuchnię. Chcemy ochronić od zapomnienia przepisy naszych babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Przedstawiamy strawy miejscowe takie, które nie są znane w żadnym innym rejonie Europy. Pokazujemy, jak je przygotować. 1. Gruszki na trzy sposoby 2. Jabłka w szlafroczkach 3. Kruche ciasteczka ze skwarkami 4. Migdałowy mazurek 5. Pryk 6. Waniliowe pierogi z makiem 7. Strudel ciągniony 8. Szarlotka po staropolsku


Smaki polskie. Coś na słodko. Tom 6. Książka z przepisami + DVD - Małgorzata Motecha-Pastuszko, Agnieszka Niemcewicz

Smaki krajowe. Drobiowe delicje. Tom 5. Książka z imperatywami + DVD - Małgorzata Motecha-Pastuszko, Agnieszka Niemcewicz

Książka z przepisami kulinarnymi uzupełniona o DVD z wybranymi zasięgami cyklu "Smaki własne". Projekt oddany własnemu dziedzictwu kulinarnemu. Awansujemy wiekową, rzetelną polską kuchnię. Pożądamy ocalić od zapomnienia przepisy polskich babki. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego repertuaru. Przedstawiamy potrawy miejscowe takie, które nie są słynne w żadnym innym pasie Europy. Pokazujemy, w jaki sposób je wysmażyć. 1. Indyk dwukolorowy 2. Ambaras staropolski z drobiu pływającego 3. Pierś z kurka faszerowana 4. Szyj gęsie wypychane 5. Indyk wypychany 6. Kacze udo lewe 7. Kaczka w potrawce 8. Kaczor luzowana 9. Perliczka wielkopolska 10. Półgęsek w sosie grzybowym 11. Wiosenny kurek na zielono



Smaki krajowe. Kopystką rozlewane. Tom 4. Książka z przepisami + DVD - Małgorzata Motecha-Pastuszko, Agnieszka Niemcewicz

Książka z wzorami kulinarnymi uzupełniona o DVD z przebranymi wydziałami cyklu "Gusty krajowe". Program przeznaczony lokalnemu dziedzictwu kulinarnemu. Wysuwamy leciwą, dobrą polską kuchnię. Chcemy uchować od momentu zapomnienia rozkazy naszych starowinek. Zilustrować ciekawostki dotyczące staropolskiego repertuaru. Opisujemy potrawy miejscowe takie, które nie są poufałe w żadnym innym regionie Europy. Pokazujemy, na miarę spożywa przygotować. 1. Barszcz czerwony 2. Barszcz z uszkami na dwa sposoby 3. Barszcz ukraiński 4. Chołodziec staropolski 5. Flaki wegetariańskie 6. Flaki z pulpetami 7. Krupnik staropolski 8. Kwaśnica zwana kwasówką 9. Żurek z kiełbasą 10. Zalewajka 11. Zupa gulaszowa 12. Zupa wiosenna z sałaty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz