1001 wzorów: dania na każdą szansę, na co doba i od chwili sakralna Stopień przeszkody Epoka przygotowania Kaloryczność strawy Nakład pieniężny wykonania Sprawdzone przepisy tradycyjnej i nowoczesnej kuchni lokalnej
Porta Latina Podręcznik aż do jęzora łacińskiego i cywilizacji antycznej Preparacje i komentarze - Wilczyński Stanisław, Pobiedzińska Ewa, Jaworska Anna
Szereg Porta Latina to bieg jęzora łacińskiego i kultur antycznej przeznaczony na rzecz szkół ponadgimnazjalnych. Lektura komponuje się z 34 rozbiorów nazwanych Lectio, jakie pokrywają cały podstawowy materiał gramatyczny. Wszelka z lekcji zawiera szeroki materiał utrwalający wydedukowane problematyka gramatyczne i słownikowe. W podręczniku istnieje selekcja napisów pisarzy łacińskich natomiast pełny Łosoś z dipem chrzanowym zbiór przysłów, sentencji i zwrotów z wyjaśnianiem i komentarzem. Dzięki owym tekstom można prawidłowiej uchwycić sens kulturę starożytną, głębiej wniknąć w koleje życia myśli europejskiej i przyłączyć wiedza jęzora łacińskiego. Ciekawostkę stanowią podziały Xa, Xxa i XXXa. Są w nich teksty łacin informowanej, tematycznie zgrupowane z istnieniem teraźniejszym. Zdołają one wzbudzić zapał ucznia do szukania innych źródeł łacin jak języka szczerej komunikacji, zwłaszcza w sieci internetowej. Aż do tych trzech lekcji napomknięto też carmina, czyli piosenki i pieśni co do jednego z zapisem nutowym. Preparacje, jakie korygują sposób postępowania, zawierają głębokie objaśnienia słownictwa i zadań gramatycznych oraz dodatkowe napisy dotyczące kultury antycznej i dziedzictwa europejskiego. Przystępnie blisko słówkach zaznaczone są zapożyczenia w języku polskim. W każdej lekcji tresowań znajdzie również informacje o zapożyczeniach w języku angielskim, niemieckim i francuskim, co bardzo ułatwia naukę każdego z tych jęzorów.
Sztuka kulinarna nasza 1001 przepisów - Aszkiewicz Ewa
Dania na każdą okazję, na co dzień i od święta Stopień przeszkód Liczba frakcji Trwanie przygotowania Kaloryczność potraw Koszt wykonania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz